Fotografera med lång slutartid - så gör du!

Publicerad 2023-07-06 17:24 av Alex
Fotografera med lång slutartid - så gör du!

Alla har vi sett fantastiska bilder med böljande vattendrag och magiska landskap. Jag har alltid velat lära mig hur man fotograferar sådana bilder. Trots att jag fotograferat i många år nu, så finns det alltid något nytt man kan lära sig och förbättra.

Utrustning du behöver för att fota med lång slutartid

  • Kamera - ganska självklart, du behöver en kamera för att fotografera :)
  • Stativ - för att du ska kunna fotografera med långa slutartider utan att förlora skärpa behöver du ett bra kamerastativ. Kameran ska stå stilla i flera sekunder och ta en bild, så det är viktigt att den är helt stilla.
  • Extra batteri - det krävs tid och tålamod för att fotografera long exposure bilder, därför kommer du att behöva ett extra batteri för att inte batteriet ska ta slut när du är mitt uppe i ett foto.
  • ND-filter - för att fotografera med så här långa slutartider behöver du ett filter som reducerar ljuset som kommer in i kameran. Fotograferar du på dagen är det en utmaning och i princip helt omöjligt utan ett ND-filter. ND-filter kallas även gråfilter. (ND står för neutral density).
  • Fjärrutlösare - du vill inte att kameran rör sig medan du trycker på avtryckaren, så därför bör du använda en fjärrutlösare.
  • Kläder efter väder - om du som jag fotograferar mitt i vintern kan det vara bra att klä sig varmt. Du kommer att vara ute i naturen ett tag, så det är lika bra att hålla sig så varm som möjligt.
  • Fika - det är lika bra att erkänna det. Du kommer att bli fikasugen mellan bilderna. Medan kameran tar bilder i en halv minut kan du passa på att njuta av naturen och en god fika.

Ska du ge dig i naturen så har vi satt ihop en lista med prylar för naturfotografering här.


Hitta motiv att fotografera

Jag rekommenderar att börja med en klar idé om vad du vill fotografera. Jag bestämde mig för vattenfall och vattendrag, vilket gjorde att jag sökte runt på ställen jag kunde besöka i närheten av Ystad.

Därefter kollade jag vädret och vilka dagar som passade bäst för att fotografera. Jag började med att fotografera vid stranden. Mest för att jag ville testa all ny utrustning som jag hade med mig, men också för att jag ville se hur lång tid allt tog och hur tufft det var att fotografera mitt på dagen. Jag fick anpassa inställningarna mycket efter förhållandena, och eftersom det var väldigt ljust ute första försöket fick jag anpassa min slutartid på kameran så den inte var alldeles för lång.

Det smartaste när man fotograferar med långa slutartider är att inte göra det mitt på dagen när det är som ljusast. I gryningen eller skymningen är mitt favoritljus, men på natten kan också ge ett spännande resultat beroende på vad du vill fotografera. Testa dig fram!

Bilder tagna med lång slutartid

foto på strand taget med lång slutartid

Inställningar: 2.5 | ƒ/13,0 | ISO100

Här använde jag mig av ett ND8-filter, då det reducerade ljuset drastiskt. Det gjorde att jag kunde ha en relativt lång slutartid på kameran och hög bländare. Men eftersom det var ganska ljust ute kunde jag inte öka slutartiden mer än några sekunder.

foto taget på vattenfall med lång slutartidInställningar: 30.0 | ƒ/18 | ISO100

Till denna bilden visste jag redan att jag ville ha en så lång slutartid som möjligt för att vattenfallet skulle se så magiskt ut. Därför använde jag mig av ett ND16-filter. Det reducerade ljuset ännu mer än det förra filtret.

Viktigt att tänka på

Vänta med att sätta på ND-filtret tills du ställt in fokusen. Då undviker du att råka rubba skärpan. Tryck ner halva avtryckaren på autofokus och ändra sedan till manuell medan du fortfarande har knappen halvt intryckt.

Det finns ställbara ND-filter - med dessa kan man testa sig fram och prova olika slutartider.

Tänk på att ha så lågt ISO-värde som möjligt då långa exponeringsbilder ger mer brus.

Fotografera i RAW-format då det kan krävas en del justeringar i efterhand.

Använd dig av kamerans manuella läge så du kan ställa in allt själv. Alternativt bulb-läget där du kan använda dig av hur långa slutartider som helst. I det manuella läget är du begränsad till max 30 sek, medans Bulb-läget fotograferar så länge du håller ner avtryckaren. Skaffa då en fjärrutlösare som kan låsas och ställas in som timer.

Lycka till!